Novi automobili

Kad se grubo sabere, oko 70 noviteta čeka na promociju u novoj godini. Reč je o nekim sasvim novim modelima, ali u premijere spadaju i neki popularni restilizovani automobili, kao i verzije aktuelnih modela sa snažnijim motorima i ekskluzivnim paketima opreme.


Kao i do sad, nažalost, veliki deo noviteta neće stići na naše tržište ili će doći sa zakašnjenjem, ali prema najavama uvoznika, na Međunarodnom salonu automobila u Beogradu (23. mart - 2. april) publika će imati priliku da vidi mnogo toga novog, uključujući i nekoliko vrućih premijera sa Salona u Ženevi, koji će se otvoriti samo nekoliko nedelja pre beogradskog.

Takođe, u 2016. godini pojavio se novi trend prema kojem su se najveći svetski proizvođači odlučili da preskaču smotre na sajmovima, pravdajući se da su istraživanjima došli do rezultata da su onlajn promocije sasvim dovoljne i da je zakup štandova postao preskup i nepotreban. Zato su u listu uvršćeni i automobili koji će „direktno sa interneta“ stići u prodajne salone, a vreme će pokazati da li je takav način promocije opravdan i isplativ.

Počinjemo još jednim izuzetnim automobilom iz „Alfa Romea“. „Stelvio“ je predstavljen tek pre nekoliko nedelja u Los Anđelesu, a prema najavama, postoji velika mogućnost da se jedan primerak pojavi pred publikom u Beogradu. Kao i kad je reč o „đuliji“, u „Alfa Romeu“ imaju velike planove sa „stelviom“ - žele da prodaju 400.000 automobila u prvoj godini proizvodnje. Kada je o „Fijatovoj“ grupi reč, pod kupolama Beogradskog sajma videćemo i nove „fijate“ - „spajder“ i „fulbek“ (pikap), kao i potpuno novi „džip kompas“. Iz programa Italijana ljubitelji automobila željno iščekuju i pojavljivanje modela „500 x“ u izdanju radionice „Abart“.


„Reno“ je u 2016. imao pravu ofanzivu novih modela, ali se i u 2017. očekuje mnogo toga - pre svega se čeka restilizovani „kaptur“, kao i novi veliki SUV „koleos“. Premijere će imati „alaskan“ (pikap) i novi električni „zoe“, a za sladokusce je rezervisan prvi model sportskog brenda „alpina“, koji bi trebalo da se nađe u prodajnim salonima.

Od automobila koji bi mogli da zainteresuju kupce u Srbiji, u 2017. se očekuje pojavljivanje nove „fijeste“, koja je nedavno imala premijeru, zatim „nisana mikre“ i sjajnog „sitroena C3“, kao i „suzukija ignis“, a uskoro bi trebalo da im se pridruži i „kija pikanto“, koja je javnosti predstavljena kroz tizer crteže. Zanimljive će biti i „honda sivik“, koja je stigla do 10. generacije, nova „mazda CX-5“, „škoda oktavija“ sa neobičnim dizajnom prednjih svetlosnih grupa, ali i izuzetna „opel insignija grand sport“, koja je najavljena kao prvi „veliki opel“ posle dužeg vremena. Kad je reč o privlačnim automobilima, nikako ne treba zaboraviti „tojotu C-HR“, koja je već stigla u Srbiju i za koju vlada veliko interesovanje, ali je ipak treba svrstati u grupu favorita kada je reč o prodaji u 2017.


Među novitetima iz viših segmenata najveću pažnju privlači svakako BMW serije 5, koji je poprimio luksuz i komfor veće „sedmice“, ali je zadržao vozne karakteristike manjih bavarskih „sportista“. U 2017. nas očekuje i premijera nove trojke. „Audi“ sprema svoje odgovore, a najavljene su premijere modela A6, „A6 ol roud“i A8. Svetlost dana će tokom 2017. ugledati i novi „volvo XC60“, „mini kantrimen“ i „pežo 5008“, dok je za premijeru spremna i velika „porše panamera sport turizmo“. Ljubitelji SUV-ova sa nestrpljenjem očekuju pojavu novog „lend rover diskaverija“, a prema najavama, i on će se naći među zvezdama Salona u Beogradu.

Comments