NS CAR SHOW 2017

Ovogodisnji sajam automobila u Novom Sadu odrzao se od 25. do 29. oktobra. Nasa ekipa je bila na sajmu i zabelezila razne novitete.

Foto: A.R./ EXTRA AUTO
Tekst: A.R./EXTRA AUTO - U.D./Topspeed Magazine

Na samom ulazu u sajam sacekao nas je elektricni BMW i3. Mnogi mediji su prenosili da je pored modela i3 bio izlozen i model i8. Nazalost, tog dana kada smo mi bili na sajmu, model i8 nismo zatekli. Neposredno pored BMW-a, bio je i najnoviji clan porodice Range Rover koji nosi naziv Velar. U Range Rover gami, Velar se pozicionira između modela Range Rover Evoque i Range Rover Sport, kao četvrti član “porodice”. Krasi ga potpuno novi dizajnerski koncept ekserijera i enterijera koji će od sada imati svako sledeće Land Rover vozilo.

Krenimo od prve hale. U njoj sa leve strane, nalazimo Skodu. Na njenom standu predstavljen je novi Kodiaq, kao i svi modeli iz game, od Fabie i Rapida, do Octavije i Superba. U sklopu standa Skode, bio je prestavljen i dostavni Iveco Daily.
Sledeci u nizu je BMW. On je na sajam doveo skoro sve svoje modele. Iz X game, bili su prisutni modeli X1, X3, X4, kao i X5. Pored njih bili su i modeli 2 AT, 3, 5, kao i najnoviji BMW 6 GT. Novitet je baziran na novoj tzv. CLAR platformi i dosta toga je pozajmio od nove Serije 5 i Serije 7, dva modela između kojih je i pozicioniran u bavarskoj gami. Osnovni motor je dvolitarski turbo benzinac od 258 KS u verziji 630i GT, dok snažniji 640i GT pokreće redni šestak od 340 KS. Od dizela za sada je dostupan 3.0 motor od 265 KS i čak 620 Nm obrtnog momenta. Prodaja u Srbiji je upravo počela, a cena izloženog modela iznosi 95.628 evra.

Japanski Suzuki, na sajmu je predstavio restilizovani model S-Cross, kao i novi Swift. Takodje, i Swift i Ignis su imali svoju premijeru, sudeci da nisu bili na sajmu u Beogradu. Na kamenju je bila parkirana i nova Vitara SE. U produzetku su bili parkirani Audi A5/S5 modeli, kao i mnogi oldtajmeri. Preko puta njih sacekalo nas je pravo iznenadjenje. Naime, posle nastupa na Beogradskom sajmu, Lada je odlucila i da Novosadskoj publici predstavi svoje modele Vesta i Kalina. Pored njih bila je i legendarna Lada 4x4 Urban.

U produzetku je bio i Mitsubishi. On je predstavio svoje terenske modele Outlander, ASX, kao i pick-up L200. Francuski Pezo na sajam je doveo modele sa svojom novom tehnologijom enterijera "i-cokpit". SUV-ovi 3008 i 5008 (dostupan od 23.290 evra) su privukli najvise paznje pubici. Naravno, nije Pezo zaboravio ni na ove starije i jeftinije modele. Medju njima su bili 508, 301, restilizovani 308, 2008, 208 i najmanji 108.

Nemacki VW je predstavio svoju celokupnu grupaciju. U istom nizu su se nasli Audi, Seat i VW, dok je Skoda bila prekoputa njih. Krenimo od Audija. Modeli Q5 i Q7 su privlacili najvise paznje, mada ni model A5 nije bio manje popularan. Od limuzina, bila je tu A6-ica, kao i model A4, dok je najnoviji A8 bio izlozen samo prvog dana sajma. Odmah pored Seat Atece, bio je i novi Audi Q2.

Što se tiče marke SEAT, u prvom planu je nova Ibiza. Španski novitet u B segmentu deli platformu są Polom, a ističe se potpuno novim dizajnom, efikasnim motorima i odličnom opremom. U Srbiji je za početak prodaje ponuđena Ibiza 1.0 TSI od 95 KS u Style paketu są alu-felnama, automatskom klimom, multimedijalnim uređajem osetljivim na dodir itd. Sve to dostupno je po ceni od 12.996 evra, što predstavlja najpovoljniju ponudu za ovaj automobil u čitavom regionu. Osim Ibize, atraktivnu ponudu predstavlja i Leon po specijalnim sajamskim uslovima koji podrazumevaju cenu od 15.490 evra za Style verziju, a kupce tokom sajma očekuje i specijalan poklon u vidu seta zimskih guma są aluminijumskim felnama.

Kod VW je glavna premijera bio novi model, koji zamenjuje Passat CC i Pheaton, model Arteon. Arteon je potpuno nov model u portfoliju VW-a, platformu deli są Passatom, ali je drugačije koncipiran – kao veliki i elegantni kupe są četvora vrata koji nudi obilje prostora u kabini, ali i pozamašan prtljažnik zapremine 563 litara.  U ponudi su  tri motora: benzinski 2.0 TSI od  280 KS są integralnim, 4MOTION pogonom, kao i dva TDI motora od 150 KS i  240 KS (Bi-turbo sa integralnim 4MOTION pogonom). Tri dodatna motora će biti dostupna krajem godine, to su 1.5 TSI Evo (150 KS), kao i TSI i TDI motori, snage 190 konja. Cena u Srbiji kreće od 44.000 evra, koliko staje VW Arteon 2.0 TDI. Uz njega, kao premijera, bio je predstavljen i novi Polo. Ovaj popularni model iz B segmenta je postao veći i u svemu ozbiljniji od prethodnika. U ponudi je są benzinskim trocilindarskim motorima 1.0 MPI od 65 i 75 KS, dok najsnažniju verziju zasad predstavlja TSI turbo trocilindraš od 1,0 litara i 95 KS. Uskoro se očekuje i snažnija vezija od 115 KS, kao i  1.6 dizel motori od 95 i 105 KS. Nešto kasnije dolaze još dva četvorocilindarska benzinca – 1.5 TSI od 150 KS i najsnažniji dvolitarski TSI od 200 KS rezervisan za GTI verziju. Novi Polo je osetno porastao, tako da u dužinu zahvata  preko 4 metra, a može da se pohvali i prtljažnikom većim od 350 litara. Cena u Srbiji kreće od 12.990 evra za osnovnu verziju u Trendline paketu opreme, uz napomenu da je za kupce koji se odluče za finansiranje na operativni lizing preko Porsche Mobility obezbeđena 1.000 evra niža cena. Drustvo su im pravili modeli Passat B8, Tiguan, Golf 7, kao i e-Golf. Ne smemo zaboraviti ni dostavni program VW, koji su cinili Caddy Compact, Transporter i najveci Crafter.

U sledecoj i nazalost, poslednjoj hali sacekale su nas mnoge premijere. Odmah po ulasku, paznju nam je skrenuo Reno sa modelima Talisman i Koleos. Pored njih tu su bili i svi modeli iz njihove game: Clio, Scenic, Megane, Megane Grancoupe, Captur... Gde je Reno, tu je i Dacia. Ona je predstavila modele Dokker, Sandero i Duster.

Ford je na sajam uspeo da "dovuce" novi Mustang. Takodje, tu je bio i model Edge, Kuga, C-Max i Focus. Premijeru je imala nova Fiesta. Sedma generacija bestselera privlači pažnju modernim izgledom spolja i unutra, dobrom opremom i voznim karakteristikama, Osnovna verzija są 1,1 benzinskim trocilindarskim motorom od 70 KS startuje od 11.600 evra, dok izloženi primerak 1.5 TDCi košta 14.600 evra

U sklopu Forda bili su izlozeni i premijum brendovi, Volvo i Infiniti. Na Volvo standu bio je premijerno predstavljen model XC60, kao i SUV XC90.  Novi XC60 nedavno je počeo da se prodaje u Srbiji, a kompaktni SUV švedskog premijum proizvođača dostupan je po ceni od 46.000 evra. Toliko je potrebno izdvojiti za specijalno konfigurisan model D4 są dvolitarskim dizel motorom od 190 KS i AWD pogonom na sve točkove. Reč je o verziji są Momentum paketom opreme obogaćenim full LED svetlima. Pogodnosti mogu očekivati i zainteresovani za S90 i XC90, jer se modeli sa lagera prodaju sa 10% popusta. Od limuzina, tu su bili modeli S90 i S60. Od Infiniti modela tu su bili Q30,Q70, QX30, kao i novi model Q60 S. Reč je o kupeu japanskog premijum proizvođača koji je postavljen na platformu limuzine Q50, a pokreće ga snažni trolitarski V6 turbomotor od 405 KS koji mu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu. Ovaj model ističe se zaista povoljnom cenom od 47.000 evra koliko staje odlično opremljen, akcijski model.

Hyundai je na sajmu predstavio svoj novi "hybridni'' model, Ioniq. Pored njega tu su bili i modeli i30, i20, Elantra, kao i SUV-ovi Tucson i Santa Fe. Ljubitelji Citroena premijerno mogu videti novi C3 AirCross, a pored ovog modela, kompanija Tago Car diler vozila Citroën na teritoriji Vojvodine, izlaže kompletnu gamu Citroën vozila. Kompaktni SUV C3 Aircross dug 4,15 m ističe se originalnim izgledom i nudi velike mogućnosti personalizacije. Dostupan je są 1.2 benzinskim motorom od 82 KS odnosno 110 KS, sa ručnim ili automatskim menjačem. Tu su i i dva dizel agregata, BlueHDi od 100 KS i 120 KS. Cena u Srbiji kreće od 14.490 evra. Pored modela C3 Aircross, bili su prisutni i modeli C3, C4, C4 Van, C4 Picasso i Berlingo.

U samom cosku sajmista smestila se Kija, koja je ponudila svoju celokupnu gamu. Od modela Sportage u vise verzija, preko Proceeda, novog Rio-a i nove Optime, pa sve do najnovijeg modela Niro. Nazalost, neka vozila (Sportage i Optima u skupljim verzijama) bili su zakljucani.

Toyotin stand nam se, kao i na Beogradskom sajmu, najvise svideo. U ponudi su bili svi modeli od najmanjeg Ayga, preko Yarisa, Aurisa, Versa, CH-R, RAV4, kao i najveceg Hiluxa. Odmah pored je bio i Opel. Prvi model koji sam zeleo da vidim bio je novi Crossland X. Medjutim, kada sam hteo da ga slikam iznutra, nepristojna hostesa me je isterala napolje, jer deci nije dozvoljen pristup. Posle toga sam se uvredio i napustio njihov stand, i nisam uspeo da vidim ni novu Insigniju, ni Astru.

Mazda je na sajam premijerno dovezla novi MX-5 RF model. Takodje tu je bila i celokupna gama od Mazde 2, 3, 6 i SUV modela CX-3 i CX-5. Nazalost svi modeli, ukljucujuci i najjeftiniju Mazdu 2, bili su zakljucani.

AK Stojanov iz Novog Sada, predstavila je mnogo noviteta. Od Honde tu je bio model CR-V, ali je paznju publike privukao novi Civic. Što se tiče FIAT grupe, brendovi Alfa Romeo, FIAT i Jeep  izloženi su na štandu pored Hondinog (u sklopu AK Stojanov). FIAT porodicu predvodi Tipo gama (sedan, hatchback i station wagon), a tu je i mali gradski model Pandu. Na Jeep delu zvezda je novi Compass u Longitude paketu opreme, Alfa Romeo je u znaku Stelvio modela u Super opremi. Tokom trajanja sajma osim standardne komercijalne ponude i dalje je u ponudi akcija pod nazivom Jesen u bojama FIAT-a tokom koje možete birati boju vašeg FIAT automobila.

Na samom kraju/pocetku hale bio je Nissan (u sklopu AK Stojanov). Nissan očekivano u fokusu drži krosover odnosno SUV modele, a izdvajaju se dve premijere. Reč je o restilizovanim modelima Qashqai koji može da se kupi od 18.100 evra, dok veći X-Trail, koji je opciono dostupan i u verziji są sedam sedišta, staje od 25.200 evra.




















































Comments